Diskwalificatie of toch niet??

Geplaatst: 04-02-2020

In 4 situaties geen diskwalificatie bij de wedstrijdvormen Stableford en Maximum Score (American Strokeplay)

Waar gaat het om?

In Regel 21 zijn overtredingen vermeld met afwijkende regels voor Stableford/Par/Bogey-wedstrijden en Maximum Score (ook wel genoemd, maar minder juist; American Strokeplay).

4 x lichtere straf

Voor 4 zware overtredingen kun je bij Stableford/Par/Bogey-wedstrijden en Maximum Score niet worden gediskwalificeerd.

Het betreft:

1. Nalaten om uit te holen.
  2. Nalaten het afslaan buiten de afslagplaats bij het starten van een hole op de juiste wijze te corrigeren.
  3. Nalaten het spelen van de verkeerde bal op de juiste wijze te corrigeren
  4. Nalaten het spelen van een verkeerde plaats op de juiste wijze te corrigeren wanneer je dit hebt gedaan in combinatie met een ernstige overtreding (als je groot voordeel hebt gehad).

In al deze gevallen wordt de speler bij deze wedstrijden niet gediskwalificeerd.

Bij een Stableford/Par/Bogey-wedstrijd heeft de speler op de hole waar de overtreding is begaan 0 punten.

Bij Maximum Score moet de speler de maximale score voor de hole noteren (2 x par +1).

Waarom deze lichtere straf?

Voor de gedachte achter deze verzachting van de straf moet je terug naar het echte Strokeplay waar er geen limiet voor de slagen per hole geldt.  Bij een dergelijke overtreding bij Strokeplay kan de speler achteraf onmogelijk bepalen hoeveel slagen hij erover zou hebben gedaan om de hole af te ronden. Dit probleem bestaat niet bij Stableford want de maximale straf per hole is 0 punten. En bij Maximum Score is dat de maximale score op die hole.

Alle andere overtredingen waarvoor diskwalificatie geldt (zoals bijvoorbeeld een te hoge handicap op de scorecard) blijven natuurlijk wel gelden voor Stableford en Maximum Score.

De wedstrijdleiders zullen bij de eerstvolgende wedstrijden met onderstaande kaart op de wedstrijdtafel aandacht vragen voor deze bijzondere regels.

Onderstaande pamflet (afhankelijk van weddstrijdvorm) zal op de wedstrijdtafel worden getoond:

Stableford/Par/Bogey-wedstrijd

Schrijf een 0-score bij de hole (dus geen diskwalificatie) als je:

1. nalaat om uit te holen;
  2. afgeslagen hebt buiten de afslagplaats zonder dit te corrigeren;
  3. de verkeerde bal hebt gespeeld zonder dit te corrigeren;
  4. wanneer je met groot voordeel van de verkeerde plaats hebt gespeeld zonder dit te corrigeren.

Maximum Score (American Strokeplay)

Noteer de maximum score (2 x par + 1) (dus geen diskwalificatie) als je:

1. nalaat om uit te holen;
  2. afgeslagen hebt buiten de afslagplaats zonder dit te corrigeren;