Update van de greenkeepers DECEMBER

Geplaatst: 05-12-2019

Greens:

• Maaihoogte is momenteel 6mm. We maaien alleen wanneer er groei is en als het weer het toelaat.
  • Ziektedruk is hetzelfde als in november. Sommige greens hebben last van winterfusarium. Deze ziekte komt vooral voor op de schaduwgreens. De ziekte is onder controle.
  • Als de weersomstandigheden het toelaten bezanden we de greens lichtjes met puur zand.

Fairways:

U heeft al gemerkt dat fairway 9 & 10 zeer nat zijn. We hebben deze plekken onderzocht. Op  deze plekken hebben wij een vilt probleem. Deze vilt houdt het water vast in de toplaag. Momenteel kunnen we niet veel doen aan deze plekken. Volgend voorjaar, als de weersomstandigheden het toelaten, willen we aan deze plekken extra aandacht geven. We moeten eerst nog een plan van aanpak maken. Als u in deze plek komt te liggen mag u gratis droppen achter de GUR zone.

Viltdikte ongeveer 3 cm

Par 3 baan en oefenbunker:
Deze winter gaan we op hole 1 van de PAR 3 baan een grote oefenbunker maken. De bunker rechts van deze green gaat dicht en wordt een grasshollowbunker.

Hole 8:
Achter green 8 hebben we 2 eiken bomen en een berk gerooid. Deze bomen stonden te dicht bij de green. Hun wortels zouden in de toekomst vocht komen halen in de green en de kruin zou over de green gaan groeien. Dus te veel nadelen. Maar we gaan verder achter de green 3 nieuwe bomen aanplanten in de maand december. We hebben gekozen voor inheemse boomsoorten n.l. 2 lindes en 1 esdoorn.

Waarom hebben we deze sloot dicht gedaan bij hole 8?

• Zo hebben we meer draairuimte om met onze machines te draaien.
  • Deze sloot had geen waterafvoerfunctie.
  • Speelsnelheid.

Vorstomstandigheden

In de maand november hebben jullie al enkele keren op de wintergreens moeten spelen. Wij zetten de vlaggen alleen op de winterpositie tijdens vorst of bij zeer slecht weer. Bij vorstomstandigheden is het puur om de grasplant te beschermen. Sommige van onze leden hebben de greenkeepers benaderd en de specifieke redenen gevraagd waarom deze maatregel wordt uitgevoerd - een heel natuurlijke vraag. Kort gezegd voeren we deze maatregelen uit om de gezondheid van het gras te behouden, maar er zit een beetje wetenschap achter:

Ongeveer 85% van het grasplantweefsel bestaat uit water, als de temperatuur daalt, bevriest de plant effectief stijf waardoor het gras broos wordt. Elke druk zoals voetverkeer zorgt ervoor dat de ijskristallen doordringen en de celwand doorboren, die blauwe plekken oploopt en mogelijk de plant kan doden. Wanneer de vorst optilt, zijn zwarte voetafdrukken duidelijk te zien op het gras, dit zijn stukken beschadigd of dood gras. Door het sluimerende seizoen in te gaan, vermindert dit het vermogen van de plant om te herstellen, waardoor het gras in een verzwakte staat wordt gebracht die vervolgens vatbaar is voor ziekten. Dit kan allemaal leiden tot het dunner worden van de graszode waardoor de greens met kale plekken achterblijven die niet alleen de esthetiek maar ook de balrol beïnvloeden. Het is een beetje pijn op de korte termijn maar voor heel veel winst op lange termijn.

Waterkristallen op het gras                  Deze voet- en wielsporen zijn schade na de vorst

Zie voor extra uitleg vanuit de NGF dit filmpje: